Slik merker du barnas klær til barnehagen

Slik merker du barnas klær til barnehagen

navnelapper - Slik merker du barnas klær til barnehagen

Usikker på hvordan man merker klær til barnehage? Her er våre tips.

Barnets første dager i barnehagen står for dør, og du har husket å skaffe matbokser, vannflasker, klær i riktig størrelse og utstyret som trengs. Alt er tilsynelatende klart, men har du husket å merke alle tingene før barnehagestart?

I barnehagen er merking av eiendeler nær sagt obligatorisk. Med mange barn og desto flere klær og eiendeler skal det ikke mye til før det blir rot i systemet. Merking er derfor alfa og omega for å unngå at barnet mister tingene sine. Så, hvordan skal man gå fram for å merke best mulig?

Merking av klær med navnelapper

Å merke med tusj er et alternativ, men etter mange vask og slitasje ender man ofte opp med et uleselig resultat over tid. Vår erfaring er at navnelapper er det desidert beste å bruke for å merke tekstiler så vel som plast. Navnelapper sitter godt, tåler høy temperatur og koster lite. Merk alle klær og eiendeler med merkelapper, så unngår du at de forsvinner.

Lappeliten tilbyr navnelapper hvor du selv velger farge og design. Teksten er klar og tydelig, og de morsomme figurene er gjenkjennelige for både stor og liten. Det er i hovedsak to typer navnelapper som gjelder: Strykelapper og strykefrie klistrelapper. Du avgjør selv hvilken type du velger, men det er vanlig å ta en av hver for å dekke alle bruksområder.

Velg et tydelig design

For å sørge for at du, barnehageansatte og barnet selv enkelt kan gjenkjenne sine eiendeler, er det viktig å velge et design som fanger blikket. Dersom barnet har mange klær i én bestemt farge, kan det være lurt å velge lapper med kontrastfarger slik at de står seg ut.

Du velger selv om du ønsker å bruke barnets fulle navn eller om du vil merke med initialer. Så lenge initialene er gjenkjennelige er det en mulighet, men dersom det er fare for at flere barn har de samme initialene anbefaler vi iallfall fullt etternavn.

Så, hvilken type navnelapp skal du velge: Strykefrie klistrelapper eller strykelapper?

Strykefrie klistrelapper er enkle å påføre og sitter godt

Det ligger i navnet at strykefrie klistrelapper er lapper man slipper å stryke på for at de skal feste seg. Klistrelapper passer til det aller meste, fra matbokser og vannflasker til klær og sko. I klær fester man enkelt lappen på plaggets vaskeanvisning eller merkelapp i nakken. Ønsker man å feste navnelappene direkte på tekstilet anbefales strykelapper.

Klistrelappene våre tåler vask i vaskemaskin og oppvaskmaskin på opptil 60 grader, samt runder i tørketrommel og mikrobølgeovn. Lappelitens klistrelapper er laget med et slitesterkt trykk som tåler mye.

Strykelapper: Navnelapper direkte på tekstil

Ønsker du å feste navnelappene direkte på tekstil eller annen tøyfiber anbefaler vi strykelapper. Dette er lapper man stryker på med strykejern (eller glattetang, om ønskelig). Etter varmebehandling sitter lappene bom fast.

Strykelappene kan festes på materialer som bomull, polyester, nylon, skinn, Lycra® og spandex, samt bomull- polyesterblandinger. Det betyr at du kan bruke navnelappene på det meste av klær, samt vognposer, teltduker, sokker og andre plagg uten vaskelapp.

Skal du bruke strykelapper på ull?

Vær forsiktig ved påføring av sensitive materialer, som for eksempel ull. Vise typer ull takler varmen bra, men ull er ofte sensitiv for varme. Du gjør lurt i å prøve deg fram med lavere temperaturer.

For å unngå å ødelegge plagget anbefaler vi at du stryker lappen på et tøystykke som du deretter syr fast i ullplagget. Slik er du sikker på at strykeprosessen ikke ødelegger ullen.

Hvordan merker du ting til barnehagen? Del dine tips i kommentarfeltet.