Slik merker du barnas klær til barnehagen

Derfor bør du merke barnas klær og utstyr til barnehagen

Usikker på hvordan du skal skille barnas klær fra andres i barnehagen? Her er våre tips.

[easy-social-share buttons=»facebook,twitter,google» counters=1 counter_pos=»inside» style=»button»]

Med barn i hus, er du nok allerede kjent med å måtte merke alt nytt så fort det har kommet innenfor dørstokken. Vi vet alle at det – med mange barn (og desto flere klær og eiendeler) – ikke skal mye til før det blir rot i systemet i barnehagen. Merking er derfor alfa og omega for å unngå at barnet mister tingene sine, eller at de havner i feil hylle.

Jeg vil lage navnelapper

Merking av klær med navnelapper

Å merke med tusj er et alternativ, men etter mange vask og slitasje ender du ofte opp med et uleselig resultat over tid. Vår erfaring er at navnelapper er det desidert beste å bruke for å merke tekstiler så vel som plast og andre materialer – i tillegg har de en gjenkjennelsesverdi for barnet. Navnelapper sitter godt, tåler høy temperatur og koster lite. Vær derfor nøye på å merke alle klær og eiendeler med merkelapper med en gang, så slipper du å måtte kjøpe nye dyre gjenkjøp.

Hos oss finner du navnelapper hvor du selv velger farge og design. Teksten er klar og tydelig, og de morsomme figurene er gjenkjennelige for både stor og liten. Det er i hovedsak to typer navnelapper som gjelder: strykelapper og strykefrie klistrelapper. Du avgjør selv hvilken type du velger, men favoritten blant småbarnsforeldre er helt klart klistrelapper.

Se også: Skal jeg velge strykelapper eller klistrelapper?

Velg et tydelig design

For å sørge for at du, barnehageansatte og barnet selv enkelt kan gjenkjenne sine eiendeler, er det viktig å velge et design som fanger blikket. Dersom barnet har mange klær i én bestemt farge, kan det være lurt å velge lapper med kontrastfarger slik at de står seg ut. Hvert design er tilgjengelig i (såkalte) «guttefarger», «jentefarger» og «nøytrale farger» – vi tror vi nemlig bare på yndlingsfarger! Hvert design har en forhåndsbestemt skrifttype, noe som gjør jobben enklere for deg samtidig som du garanteres at skrifttypen har god lesbarhet på designet du velger.

Du velger selv om du ønsker å bruke barnets fulle navn eller om du vil merke med initialer. Så lenge initialene er gjenkjennelige er det en mulighet, men dersom det er fare for at flere barn har de samme initialene anbefaler vi i alle fall fullt etternavn. Men husk at jo mer tekst, jo mindre blir bokstavene. Tekststørrelsen på lappen justeres automatisk etter hvor mye tekst du plotter inn. Dette vil du se i forhåndsvisningen når du lager dine navnelapper.

Klistrelapper – enkle å påføre og sitter godt

Klistrelapper er lapper har et selvheftende lim og at du med dette produktet kan la strykejernet ligge (YES!). I tillegg passer klistrelapper til det aller meste, fra matbokser og vannflasker til klær og sko. I klær fester man enkelt lappen på plaggets vaskeanvisning (syntetisk lapp), og venter 24 timer før plagget vaskes. Limet trenger litt tid på å herde og få skikkelig feste, men om du følger dette er du helt trygg på et godt resultat. Om plagget ikke har vaskelapp eller du foretrekker å feste rett på tekstilet, kan vi varmt anbefale strykelapper.

Klistrelappene våre tåler vask i vaskemaskin og oppvaskmaskin på opptil 60 grader, samt runder i tørketrommel og mikrobølgeovn. Vi benytter en spesiell trykkmetode som sikrer et slitesterkt trykk som tåler mye.

Se også: Om våre klistrelapper

Strykelapper – Navnelapper direkte på tekstil og ull

Ønsker du å feste navnelappene direkte på tekstil eller annen tøyfiber anbefaler vi strykelapper. Dette er lapper man stryker på med strykejern (eller glattetang, om ønskelig). Under varmebehandlingen smeltet limet inn i fibrene, og du sitter igjen med en solid lapp som sitter godt på de fleste tekstiler.

Strykelappene kan festes på materialer som bomull, polyester, nylon, Lycra® og spandex, samt bomull-polyesterblandinger. Det betyr at du kan bruke navnelappene på det meste av klær, samt vognposer, teltduker, sokker og andre plagg uten vaskelapp.

Skal du bruke strykelapper på ull? Vær forsiktig ved påføring av sensitive materialer, som for eksempel ull. Vise typer ull takler varmen bra, men ull er ofte sensitiv for varme. Du gjør lurt i å prøve deg fram med lavere temperaturer.

For å unngå å ødelegge plagget anbefaler vi at du stryker lappen på et tøystykke som du deretter syr fast i ullplagget. Slik er du sikker på at strykeprosessen ikke ødelegger ulla.

Se også: Om våre strykelapper

Hvordan merker du ting til barnehagen? Del dine tips i kommentarfeltet.