Merking av klær på aldershjem og sykehjem

Merking av klær på aldershjem og sykehjem

navnelapper - aldershjem sykehjem

Merking av klær er ofte obligatorisk på aldershjem og sykehjem, så vel som i omsorgsboliger og eldreboliger. Ved å bruke navnelapper unngår du at klær forsvinner og eiendeler forveksles. 

Er du pårørende til noen som skal flytte til et aldershjem eller sykehjem? Da har du sannsynligvis fått beskjed av personalet om at alle klær og eiendeler tilhørende den som flytter inn, må merkes med navnelapper.

Det finnes flere typer merkelapper å velge i. De vanligste er strykefrie selvklebende klistrelapper, og strykelapper som festes med strykejern. Disse to typene merkelapper dekker de fleste behov for merking av klær og eiendeler for eldre.

Hvorfor er navnelapper nødvendig på aldershjem og sykehjem?

Årsaken til at aldershjem, sykehjem, omsorgsboliger og eldreboliger gjerne ønsker at man skal merke klærne til beboerne, er at tøyet vaskes i en felles vask. Da sier det seg selv at det ikke skal mye til før man forveksler plagg dersom det ikke er korrekt merket med eierens navn. Det er kjedelig å måtte gjøre dyre gjenkjøp, og mange eiendeler har sentimental verdi for beboeren. Navnelapper er en billig investering som gjør hverdagen enklere for både beboer og ansatte på sykehjemmet.

Bruk strykelapper eller selvklebende klistrelapper

Som nevnt er selvklebende klistrelapper og strykelapper de vanligste måtene å merke klær og eiendeler på.

For plagg som har en syntetisk vaskelapp, eller en syntetisk merkelapp i tilsvarende glatt materiale, er det vanligst å bruke klistrelapper. Klistrelapper er en enkel og rask løsning. Når klistrelappene festes til vaskeanvisnings-lappen, tåler de høy temperatur både i vaskemaskin og i tørketrommel. Alt du trenger å gjøre er å presse de selvklebende merkelappene fast på en glatt, tørr og ren overflate.

Klistrelappene egner seg også godt til å merke eiendeler i de fleste materialer som for eksempel plast, metall, glass og gummi.

Skal du navnemerke klær uten vaskelapp eller syntetisk merkelapp? Da anbefaler vi strykelapper. Disse strykes fast direkte på tekstilet i plagget, og skal ikke festes til klesplaggets vaskelapp. Limet i strykelappene aktiveres av varmen fra strykejernet, og fester seg svært godt til de aller fleste tekstiler som for eksempel bomull, ull, nylon og polyester. Strykelappene er utviklet for å være en permanent løsning og tåler høy temperatur både i vaskemaskin og i tørketrommel.

Les også: Skal jeg velge klistrelapper eller strykelapper?

Navnelapper til ull – dette må du vite

Dersom syke- eller aldershjemmets nye beboer har mange produkter og plagg i ull, anbefaler vi at du ved bruk av strykelapper utviser varsomhet. Noe ulltøy tåler ikke varmen fra strykejernet og kan følgelig ødelegges i prosessen.

Dette ønsker ingen – derfor anbefaler vi at du stryker navnelappen fast på en tøybit (av eksempelvis bomull) som du deretter syr fast til ullplagget. Det er også mulig å prøve seg frem med lavere temperaturer på strykejernet, men vær oppmerksom på at dette gjøres på eget ansvar.

Se også: Hvordan merke ull og hjemmestrikk med navnelapper

Lappeliten: Navnelapper av høy kvalitet

I Lappeliten gjør vi vårt beste for å levere navnelapper som tåler mye og varer lenge. For å få det til, anvender vi høymoderne og avansert trykkteknologi i kombinasjon med slitesterke materialer som vi vet at tåler mye.

Våre navnelapper tåler klesvask på høye temperaturer, og sitter godt fast på plagg og gjenstander som vaskes både i vaskemaskin og i oppvaskmaskin. Merkelappene tåler tørketrommel, mikrobølgeovn, fryser og ovn. Vi er så sikre på at vi leverer verdens beste navnelapper, at vi alltid tilbyr 100 % fornøyd-garanti.

Jeg vil bli fornøyd – lag mine navnelapper!