7 tips til vinterklær i barnehagen

Her finner du våre beste tips om hva du bør ha av klær og utstyr i barnehagen om vinteren

Når kulden trenger på er det på tide å finne frem vinterklærne til barna. Her finner du våre beste tips om hva du bør ha av klær og utstyr i barnehagen om vinteren.

29.10.2019

Mange barnehager pleier å dele ut en liste over hva barnet trenger å ha i hyllen og garderoben. Temperatur og årstid setter krav til hvordan vi kler barna våre i barnehagen, og målet er selvfølgelig å holde barnet tørt og varmt.

Romslig vinterdress

Det er stor forskjell på kvalitet på vinterdresser, men dyrest behøver ikke nødvendigvis bety best. Hvert år gjøres det en rekke tester av barnehagedresser hvor du kan sammenlikne slitestyrke, varme, komfort og pris opp mot deres behov. Uansett hvilken vinterdress du velger, bør den være vanntett, ha strikk under foten slik at den enkelt kan tres over vinterskoen, og gjerne ha refleksdetaljer for mørke ettermiddager. Dersom strikken ryker under bruk, kan du få kjøpt nye gummistrikker hos en rekke barneutstyrsbutikker.

Velg en romslig størrelse for god utfoldelse. Optimalt bør skrittet i dressen være minst 5cm for lang, slik at barnet kan bøye seg frem og sitte fritt uten at dressen strammer over ryggen. Ta med barnet til butikken for å prøve og spør gjerne de ansatte om vaskeanvisning. Enkelte vannavstøtende materialer svekkes dersom dressen gjentatte ganger blir vasket og tørket i tørketrommel, så dette kan være lurt å få avklart før du investerer i en ny og kostbar vinterdress.

Sko med borrelås eller feste-løsning?

Mange vintersko kommer med borrelås, mens andre har forskjellige snøre-løsninger. Vårt tips er å velge vintersko med borrelås til de minste barna. Da klarer barnet å ta på skoen selv, og du (eller de ansatte i barnehagen) kan enkelt stramme skoen slik at den sitter godt på foten. Eldre barn klarer ofte å håndtere enkle feste-løsninger, men her er det stor forskjell på hvor enkle de er å bruke. Om du ønsker at barnet skal være selvstendig med sko-påkledningen, kan det være lurt å se om barnet klarer å snøre skoene selv før du kjøper.

Våre tips til kjøp av vintersko

Riktig størrelse: Ofte må barnet ha en størrelse større i vinterskoene enn det pleier å bruke på grunn av foret, men her er det viktig å prøve på barnet i butikken (skoene skal ikke være for store). Optimalt skal det være 1,5cm klaring fra barnets storetå.
Lette sko: Det er viktig å ta hensyn til skoens vekt når du vurderer flere sko mot hverandre. Små barn bør ikke ha for tunge sko som kan hemme bevegelsene i lek.
Gore-Tex: En vintersko i Gore-Tex er vanntett og pustende, slik at barnet holder seg varm og tørr hele dagen.
Høyt skaft: Med en vintersko som går over ankelen, blir det vanskeligere for snø å trenge opp i skoen i tillegg til at den holder godt på varmen. Husk likevel å alltid feste dressen over skoen med strikk dersom barnet skal leke ute.
Bruk strykelapper på ull, hjemmestrikk og sokker
Bruk strykelapper på ull, hjemmestrikk og sokker

Trelagsprinsippet

Om du er usikker på hvordan du skal kle barnet, kan det være lurt å tenke på trelagsprinsippet: innerlag, mellomlag og ytterlag.

Innerlaget: Det sies at ull er gull, og mange barnehageansatte anbefaler tynn klø-fri ull innerst mot kroppen, som merino. Ullen holder barnet varm og transporterer bort fukt i motsetning til bomull. Om barnet har atopisk eksem eller du av andre grunner ikke ønsker å bruke ull, kan plagg i bambus være et godt alternativ.
Mellomlaget: Dette laget fungerer som et isolerende lag og er ideelt sett av tykkere ull eller fleece. I motsetning til innerlaget, bør ikke dette laget være tettsittende. En løs (men ikke for stor) ull/fleecedress eller todelt sett gir luft i mellomlagene som virker isolerende.
Gore-Tex: En vintersko i Gore-Tex er vanntett og pustende, slik at barnet holder seg varm og tørr hele dagen.
Ytterlaget: En god vinterdress eller todelt sett er det som regnes som ytterlaget. Husk også en lue med vindtette partier over ørene og votter som kan trekkes over dressen.

Se også:

Slik merker du ull og hjemmestrikk med navnelapper

Barn som sover ute

Om barnet er liten og sover ute, har du nok allerede en sovevogn stående i barnehagen. I vognen bør du ha en vognpose (eksempel voksi eller annen dunpose) når temperaturen kryper under null.

Tenk også på hva barnet skal ha på seg i vognposen, mange velger her en tynn ulldress, ullsokker, tynne ullvotter og en lett, vindtett lue. Dekk aldri til vognåpningen med teppe eller liknende, selv om det er surt ute!

Ull er den soleklare vinneren på vinterstid
Ull er den soleklare vinneren på vinterstid, som denne deilige dressen fra Lillelam

Merk barnas klær og sko

For å være sikker på at alle klær havner der de hører hjemme, bør klærne merkes med navnelapper. Ikke minst gjør dette det enklere for barnet selv å finne igjen sine ting, men det fungerer også som en hjelpende hånd for de ansatte i barnehagen som håndterer mange plagg hver eneste dag. Våre klistrelapper sitter som støpt når de festes på den syntetiske vaskeanvisningen i plagget, og vi har også strykelapper som er ypperlige til merking rett på tekstil og ull.

Lappelitens klistrelapper også benyttes til merking av sko. Så lenge underlaget er glatt sitter klistrelappen godt fast på utsiden av skoen. Den beste plasseringen er imidlertid på innsiden av «tungen» da dette er området med minst slitasje.

Se også:

Derfor trenger du navnelapper

Handle brukt eller på tilbud

Vintertøy til barn er for mange en stor kostnad, så er er det mulig å gjøre kupp ved å kjøpe brukt eller handle på tilbud. Følg med på butikkenes kampanjer, ofte settes prisen ned på utgående modeller når sesongen skifter, her kan du spare penger ved litt planlegging. være sikker på at alle klær havner der de hører hjemme, bør klærne merkes med navnelapper.

Å kjøpe brukt kan være en god måte å få tak i gode vinterklær uten å skrape lommeboken tom. Som foreldre kjøper vi store mengder klær til barna i løpet av et år, og ofte blir størrelsen for liten før barnet har rukket å slite plagget. På Faceook finnes det en rekke kjøp-og salg grupper, i tillegg til Finn.no. Vit hva du skal ha i forkant, og se etter plagg som har mye bruk igjen. I tillegg til å spare lommeboken, lærer du eldre barn som sunne holdninger og gjenbruk når du kjøper brukt – vinn vinn!