Merk ull og hjemmestrikk med navnelapper

Slik merker du ull, sokker og hjemmestrikket tøy med navnelapper

Hvordan merker man best ull og hjemmestrikk med navnelapper? Vi gir deg oppskriften på hvordan du best merker ulltøyet med strykelapper, steg for steg.

12.02.2018

Kanskje du strikker selv, eller er så heldig at du har en i familien som strikker til dine barn? Da har du helt sikkert følt på redselen for å miste hjemmestrikk i barnehagen, på skolen eller ute på tur. Ikke bare er det lagt ned flere timers arbeid på de mange små maskene, men plaggene har også en personlig verdi det ikke nødvendigvis lar seg sette prislapp på.

Merk ull og hjemmestrikk med navnelapper

Strykelapper er den beste løsningen for å merke hjemmestrikk og ull forøvrig. De påstrykbare navnelappene sitter svært godt på all slags ull – både ubehandlet ull og superwash-ull. Strykelappene er raske å påføre, og «smelter inn» i plaggets fibre slik at du er sikker på at navnelappene ikke faller av. De påstrykbare merkelappene sitter også svært godt på tekstiler som for eksempel bomull, bomullsblandinger, polyester, nylon med mer.

Vi vet hva du tenker – det er skummelt å påføre varme på hjemmestrikk. Vi lover deg at det kommer til å gå strålende, så lenge du gjør det i et rolig tempo og følger våre anbefalinger for hvordan bruke strykelapper.

Les også:

Navnelapper til barn i skole

Guide: Hvordan merke ull, hjemmestrikket tøy og andre tekstiler med strykelapper?

Varm opp strykejernet til høyeste temperatur. Ikke bruk dampfunksjon.
Plasser strykelappen på ønsket område. Dersom plagget skal brukes i barnehage eller på skole, er det bra å plassere navnelappen i nakken på plagget slik at den synes godt.
Legg det medfølgende strykepapiret over strykelappen. Strykepapiret er der for å beskytte klesplagget. Bruk gjerne et tynt kjøkkenhåndkle oppå strykepapiret dersom du ønsker å beskytte et større område av plagget. Dersom kjøkkenhåndkleet er for tykt vil ikke limet i lappen smelte ordentlig – da kan det hende du må påføre varme på navnelappen noen ekstra ganger.
Strykelappen er festet korrekt når du ikke kan kjenne navnelappens kanter når du stryker over den med fingrene, og du kan se plaggets tekstur gjennom navnelappen. Gjenta eventuelt steg 3 ved behov frem til du oppnår dette resultatet.
Plagget med nylig påført navnelapp kan gjerne brukes med en gang, men vent i minst 24 timer før du vasker det.

Les også:

Skal jeg velge klistrelapper eller strykelapper?

Kan man også bruke klistrelapper til å merke ull og hjemmestrikk?

Vi får jevnlig spørsmål om klistrelapper kan brukes på ull og hjemmestrikk, og det kan de definitivt! Våre selvklebende klistrelapper har et svært sterkt lim og fester seg godt til ull.

Hjemmestrikkede klær og klær i ull forøvrig kommer i mange forskjellige garnkvaliteter, og vi kan derfor ikke garantere et varig resultat ved vask – for dette anbefaler vi strykelapper. Likevel, her i Lappeliten er vi flere som bruker klistrelapper på alt fra ullsokker til strikkegensere, og dette er en god løsning om du ikke ønsker å merke ulltøyet med strykelapper. Vær da obs på at du etter vask av ulla kanskje må sette på en ny klistrelapp.